30/3/10


Καλό Πάσχα!


Το Πάσχα αποτελεί το κέντρο της ορθόδοξης λατρείας. Η ανάσταση του Χριστού είναι η κορωνίδα της πίστεώς μας. Σφραγίζει την πνευματική ταυτότητα των Ορθοδόξων. Καθορίζει τη δύναμη του ορθοδόξου φρονήματος.
Με την ανάστασή Του ο Χριστός όχι μόνο συνέτριψε την πλεκτάνη των σταυρωτών Του και ανέτρεψε τα σχέδια του πολιτικού και θρησκευτικού κατεστημένου της εποχής του αλλά κυρίως άνοιξε διάβαση σε ένα «άλλο είδος ζωής», όπου τα πάντα φωτίζονται με ελπίδα. «Πεφώτισται τα σύμπαντα τη αναστάσει σου, Χριστέ», τονίζει ο υμνωδός[…].
Το Πάσχα καλεί σε ένα ακόμα πέρασμα. Από τη μικρή ή μεγάλη μοναξιά μας, σε μια σχέση αγάπης με τους γύρω μας, με όλους όσους αγάπησε ο Χριστός. Η κόπωση, η δυσπιστία, η πικρή γεύση της ζωής μας σπρώχνουν σε έναν απομονωτισμό. Συνήθως, καθώς μεγαλώνουμε, μειώνεται η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και, τελικά, πάρα πολλοί από μας καταλήγουμε να θυμίζουμε μικρά ερημονήσια, απομονωμένα στα κύματα της μελαγχολίας. Στριφογυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας, τα προβλήματα, τα ενδιαφέροντα, τα προσόντα ή τις αδυναμίες μας. Η γιορτή της Αναστάσεως μας προτρέπει να προχωρήσουμε σε μια λυτρωτική έξοδο από το φρούριο του εγωισμού μας προς τη συνάντηση των συνανθρώπων μας. Η καχυποψία απέναντι στους άλλους, που δηλητηριάζει συχνά τη ζωή μας, πρέπει να υπερνικηθεί με αναστάσιμη χαρά. Επείγει αυτές τις πασχαλινές ημέρες να συμβάλουμε να ανοίξουν οι καρδιές στους οικείους, τους συνεργάτες, τους φίλους, τους εχθρούς, «τους εγγύς και τους μακράν». Να διαλυθούν τα σύννεφα της δυσαρέσκειας, που σκιάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και να συντελεσθεί μια μεταμόρφωση της συμβατικής συνυπάρξεως σε κοινωνία αγάπης.
Κάθε Πάσχα αποτελεί πρόκληση του Αναστάντος για μια λυτρωτική διάβαση από κάθε λογής αδιαφορία, ψεύδος ή συμβατικότητα σε μια προσωπική σχέση με τον ζωντανό Θεό της αλήθειας και της αγάπης. Από της περιοχή του πολύμορφου θανάτου στο χώρο της ατελεύτητης ζωής. Από αυτό που τώρα είμαστε, σε αυτό που ο αναστημένος Χριστός θέλει να γίνουμε: Άνθρωποι με πασχαλινή συνείδηση και με αναστάσιμο φρόνημα.

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου