30/11/10





Η εκδρομή μας στην Δημητσάνα, τη Βυτίνα και την Ιερά Μονή Κερνίτσας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 20 Νοεμβρίου. Απολάυσαμε τον υπέροχο καιρό και τις ομορφιές της Πελοπονήσσου και ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μας εκδρομή στη Λίμνη Πλαστήρα.

6/11/10

Στις 20 Νοεμβρίου προγραμματίζουμε ημερησια εκδρομή , Δημητσάνα – Ιερά Μονή Κερνίτσας- Βυτίνα. Αναχώρηση 7:30 πμ από άγαλμα Κολοκοτρώνη. Τιμή συμμετοχής 35 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται γεύμα σε τοπική ταβέρνα.

Κατά το μεσαίωνα ήκμασε ΒΔ της Βυτίνας μία πόλη με το όνομα Κερνίτσα. Από την πόλη αυτή πήρε το όνομα το μοναστήρι. Σύμφωνα με τις πηγές ιδρύθηκε το δωδέκατο αι., πρόκειται για Σταυροπηγιακή Μονή και κτίστηκε από τους: Δήμο, Θεόφιλο, Συνοδινό, από την Κερνίτσα κατά τη βασιλεία του Ανδρόνικου του Παλαιολόγου το 1105.
Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Στο πέρασμα των αιώνων γνώρισε μεγάλες λεηλασίες. Πολλά χειρόγραφα κάηκαν και κειμήλια μεγάλης αξίας χάθηκαν όπως π.χ. ένα πολύτιμο χρυσό Ευαγγέλιο. Κατά την Επανάσταση του 1821 δέχτηκε 7 φορές την επιδρομή του Ιμπραήμ. Πάντα όμως βοηθούσε και περιέθαλπε τους αγωνιζόμενους. Με ταλαιπωρίες και αγώνες έζησε για έναν αι. η Μονή σαν ανδρική. Από το 1680 λειτούργησε και ήκμασε εκεί κρυφό σχολειό. Ιδρύθηκε πρώτα κατώτερο σχολείο και μετά μέση και ανώτερη σχολή. Μετά την επανάσταση ενίσχυσε και οικονομικά την Παιδεία, τα Ιερατικά σχολεία, τη σχολή της Χάλκης κ.α. Το 1940 η Μονή μετατράπηκε σε γυναικεία. Από το 1952 κυριάρχησε η μορφή της ηγουμένης Μαγδαληνής από το Βαλτεσινίκο Γορτυνίας.
Στον περίβολο της Μονής ανατολικά είναι κτισμένος στην κεφαλή ενός βράχου ο Βυζαντινός Ναός της Κερνίτσας όπου βρίσκεται και η θαυματουργική εικόνα. Τιμάται στο όνομα της Παναγίας και εορτάζεται στις 15 Αυγούστου.
Οι κυριότεροι ναοί της ενορίας Κερνίτσης είναι 1)της Παναγίας 2) του Τιμίου Προδρόμου 3)του Αγ. Νικολάου και 4) των Ταξιαρχών. Πρόκειται για ένα ναό αριστούργημα τέχνης με καλλιτεχνικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η "Εύρεση", ένα κατανυκτικό παρεκκλήσιο όπου βρέθηκε η θαυματουργική εικόνα μετατράπηκε σε παρεκκλήσιο των Αγ. Πάντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη βοήθεια της Παναγίας έχουν γίνει πολλά θαύματα σε άτομα με ανίατες ασθένειες και σοβαρές ψυχοπάθειες.