18/11/09

Μη χάσουμε τον Παράδεισο

Εάν είμεθα προσκολλημένοι και στο πιο ασήμαντο πράγμα, χάνουμε την ηρεμία μας. Ελεύθεροι, λοιπόν, από τα πρόσκαιρα. Σε κανένα υλικό αγαθό προσκόλληση. Μόνο στον Κύριό μας. Στην Βασιλεία Του την αμετάθετη.
Δευτερεύουσα σημασία ας δίδουμε στα υλικά αγαθά και πρωτεύουσα στα πνευματικά. Οι αθλητές που νικούσαν, την παλιά εποχή, έπαιρναν στεφάνι από φύλλα ελιάς. Σήμερα οι αθλητές λαμβάνουν εκατομμύρια. Εμείς δεν θα λάβουμε στεφάνι από ελιά ή από δάφνη, που θα μαραθεί. Ούτε εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, τα οποία, όσο κι αν κάνουν άνετη τη ζωή μας, δεν χαρίζουν την ευτυχία. Δεν δίδει ο πλούτος την ευτυχία. Αλλά και αν υποτεθεί ότι τα έδιδε και τα δύο, και την άνεση και την ευτυχία, θα τα έδιδε για 20, 30, 40, 50, 100 χρόνια, όσα διαρκεί η παρούσα ζωή. Παραπάνω δεν θα επρόκειτο να τα χαρούμε. Τα αγαθά τα οποία "ητοίμασεν ο Θεός τοις αγαπώσιν Αυτόν" είναι για την ατελεύτητη αιωνιότητα. Μη χάσουμε τον Παράδεισο προσκολλημένοι στα υλικά αγαθά.
Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου "Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα"

2/11/09

Οι Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Πηγάσιος, Ελπιδοφόρος και Ανεμπόδιστος κατάγονταν από την Περσία και ήταν αξιωματούχοι του βασιλιά Σαπώρ Β' (325-379 μ.Χ.). Ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος είχαν ασπασθεί τη χριστιανική θρησκεία και για το λόγο αυτό συνελήφθησαν και βασανίσθηκαν. Κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου τους ήταν παρών και ο ίδιος ο βασιλιάς, ο οποίος βλασφημούσε τον Ιησού Χριστό. Οι Άγιοι δεν μπορούσαν να ανεχθούν τις ύβρεις του Σαπώρ και γι' αυτό με την προσευχή τους του αφαίρεσαν τη φωνή. Ο βασιλιάς έπειτα διέταξε να τοποθετήσουν τους Αγίους σε πυρακτωμένα σιδερένια κρεβάτια. Όταν όμως εκτελέσθηκε η διατάγή του ξέσπασε νεροποντή, η οποία έσβησε τη φωτιά. Βλέποντας το θαύμα αυτό ο παρευρισκόμενος Αφθόνιος πίστεψε στη δύναμη του Χριστού και γι' αυτό αποκεφαλίσθηκε. Έπειτα οι δήμιοι τοποθέτησαν τουα Αγίους μέσα σε δέρματα βοδιών και τους έριξαν στη θάλασσα. Όμως οι Άγιοι διασώθηκαν με θεία επέμβαση. Ο Ελπιδοφόρος και άλλοι επτά χιλιάδες άνθρωποι που είδαν το θαύμα πίστεψαν στον Ιησού Χριστό και για το λόγο αυτό ο βασιλιάς διέταξε να αποκεφαλίσουν και αυτούς. Οι Άγιοι Ακίνδυνος, Πηγάσιος και Ανεμπόδιστος ετελειώθησαν σε πυρακτωμένη κάμινο.